2022. április 13., szerda

Kúpszeletek a konyhában

A kúpszeletek, mint gyűjtőnév, nagyon informatív elnevezés, mivel a kör, ellipszis, parabola és a hiperbola a forgáskúpból egyetlen síkkal való vágás, metszés útján jön létre. Igazából kúp formájú hétköznapi tárgyunk viszonylag kevés van, különösen olyan, amely kedvünk szerint metszhető. 

De, kúp formájú sütiket bármikor készíthetünk:

Az alábbi képsorozat a metszeteket ábrázolja. Például az első éppen egy körmetszet, amikor a vágás síkja merőleges a kúp tengelyére:

Ha egy kicsit döntjük a metszés síkját, akkor ellipszist kapunk. Ekkor minden kúpalkotót elmetszünk, csak már nem ugyanabban a magasságban:
A síkot(=kést) még tovább döntjük, akkor előbb-utóbb eljön az a helyzet, amikor a sík párhuzamos lesz az egyik alkotóval. Akkor a metszet parabola:
És, ha még tovább billentjük a síkot, akkor az beáll függőleges helyzetbe, azaz a kúp tengelyével párhuzamos lesz. Ekkor a metszet hiperbolaív, csak az egyik ágból keletkezik egy ív:
A vágás után a vonalak, vagyis maguk a vágási felületek kiemelhető lekvárral vagy mogyorókrémmel való kenéssel. Íme az illusztráció:

A recept és részletesebb leírás elérhető ezen a linken: http://www.evilmadscientist.com/2013/sconic-sections/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése