2021. október 29., péntek

Transzformációs feladat (2021)

 A tegnapi gyakorlaton készült táblaképek:

Ezen a képen készültünk el az oldalnézettel, melyet az x,14 tengelyre történő transzformálással kaptunk. A bal sarokban lészik a szemlélő pozíciója, amikor a IV-es kép láthatóságát rajzoltuk. Ez alapján a a szemlélőhöz közel éppen a vagdosott rész van, míg a 13-14-es pontokat összekötő él van leghátul, így az takarásban van:

 A következő képen már az V-ös kép is elkészült, de még nem jelöltük a láthatóságot. A kapcsos zárójel mutatja, hogy mely adatot kell másolni az újabb képre. Pl. az 1' és x1,4 tengely távolsága és az 1 V-s képe és az x4,5 tengely távolsága fog megegyezni.
(Amikor elkészültünk az alakzat IV-es képével, már nincs szükség a 2. képre, azaz a szemből nézetre. Erről a képről átmásoltunk minden magassági adatot a IV-es képre. Ezen a képen már letöröltem a felesleges 2. képet.)

És végül az utolsó képen a láthatóságot is jelöltük. Az V. kép láthatóságához a szemlélőt a IV-es kép "fölé" kell helyeznünk, látszik is a kép felső szélén. A szemlélőtől legtávolabbi pont a 15-s, így az V. képen a 15-be futó élek takart vonalak.  Ezen kívül takart vonal még a 7-12.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése