2016. szeptember 17., szombat

Térelemek ábrázolása

Ezen a héten a térelemek ábrázolásával foglalkozunk. Megismerjük a Monge-rendszert, amelyben egyszerre kell dolgoznunk egy alakzat elöl- és felülnézetével. A vetületek helyzetéből kell majd következtetnünk az alakzatok térbeli helyzetére, a képsíkokhoz viszonyított helyzetükre.


ElőadásGyakorlatMunkafüzetHázi feladat
DiasorLásd lentebb2. oldal
-


A gyakorlat anyaga


  • Alapfogalmak ismétlése: képsíkrendszer, rendező, térnegyedek, pontok ábrázolása a térnegyedekben, mit mutat meg a rendezőszakasz a térbeli helyzetről?
  • Első- és második vetítősík megadása különböző elemekkel (3 általános helyzetű ponttal, metsző egyenespárral, párhuzamos egyenespárral)
  • Csonkolt kocka axonometrikus képének felhasználásával készítse el a vetületi ábrákat! (felülnézet, elölnézet, oldalnézet) A vetületei ábrákon a takart vonalakat is tüntesse fel vékony szaggatott vonallal. A nézetek elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy a test mindig a szemlélő és a képsík között áll. Ez alapján a balnézet jobbra, a jobbnézet balra rajzolható:
 
Például:
A fenti példában érdemes megemlíteni, hogy a csonkolt testet egy "szobasarokba" helyeztük. A piros kettős nyilak a hátsó fal és a test hátsó oldala közötti távolságot mutatják. Mindezt könnyebb elképzelni, ha az ábrát kinyomtatjuk, a nézeteket elválasztó két egyenes mentén meghajtjuk, az üres negyedet kivágjuk. Ekkor a szobasarok a keletkezett vetületekkel összeállítható.
  • Csonkolt kocka axonometrikus képén azonosítsuk be a főegyenes, vetítőegyenes, profilegyenes helyzetű éleket és a fősík, vetítősík, profilsík, dőlt és feszített helyzetű síklapokat!

Táblaképek:

Gyakorlati feladatsor, felső sor, 1. ábra

További segédanyag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése