2015. szeptember 11., péntek

1. hét - Térelemek ábrázolása

A heti tananyag rövid összefoglalása

Ezen a héten a térelemek ábrázolásával foglalkozunk. Megismerjük a Monge-rendszert, amelyben egyszerre kell dolgoznunk egy alakzat elöl- és felülnézetével. A vetületek helyzetéből kell majd következtetnünk az alakzatok térbeli helyzetére, a képsíkokhoz viszonyított helyzetükre.

Előadás
Előadás diasora
Munkafüzet az első 4 hét előadásaira és gyakorlataira

Házi feladat
Nem volt kiadott feladat.

A gyakorlat anyaga  

  • Alapfogalmak ismétlése: képsíkrendszer, rendező, térnegyedek, pontok ábrázolása a térnegyedekben, mit mutat meg a rendezőszakasz a térbeli helyzetről?
  • Első- és második vetítősík megadása különböző elemekkel (3 általános helyzetű ponttal, metsző egyenespárral, párhuzamos egyenespárral)
  • Csonkolt kocka axonometrikus képének felhasználásával készítse el a vetületi ábrákat! (felülnézet, elölnézet, oldalnézet) A vetületei ábrákon a takart vonalakat is tüntesse fel vékony szaggatott vonallal. A nézetek elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy a test mindig a szemlélő és a képsík között áll. Ez alapján a balnézet jobbra, a jobbnézet balra rajzolható:
 
Például:
A fenti példában érdemes megemlíteni, hogy a csonkolt testet egy "szobasarokba" helyeztük. A piros kettős nyilak a hátsó fal és a test hátsó oldala közötti távolságot mutatják. Mindezt könnyebb elképzelni, ha az ábrát kinyomtatjuk, a nézeteket elválasztó két egyenes mentén meghajtjuk, az üres negyedet kivágjuk. Ekkor a szobasarok a keletkezett vetületekkel összeállítható.
  • Csonkolt kocka axonometrikus képén azonosítsuk be a főegyenes, vetítőegyenes, profilegyenes helyzetű éleket és a fősík, vetítősík, profilsík, dőlt és feszített helyzetű síklapokat!
 Táblaképek:
Gyakorlati feladatsor, felső sor, 1. ábra
Feladatok (Gyakorlatra vagy önálló gyakorlásra):
  1. Ábrázoljon olyan első térnegyedbeli pontot, amely az első képsík fölött 3 cm magasan van!
  2. Ábrázoljon olyan pontot, amely a második képsíktól 1 cm-re van! 
  3. Ábrázoljon egy első képsíkra illeszkedő pontot!
  4. Ábrázoljon olyan pontot, amely az első képsík alatt 3 cm-el található!
  5. Keressen pontot a második képsík mögött az első képsíkon!
  6. A második képsík mögött és az első képsík fölött van a második térnegyed. Ábrázoljon ebben a térnegyedben egy olyan pontot, amely az első képsíktól 4 cm-re, a második képsíktól 2 cm-re található!
  7. A második képsík mögött és az első képsík alatt van a második térnegyed. Ábrázoljon ebben a térnegyedben egy olyan pontot, amely az első képsíktól 3 cm-re, a második képsíktól 5 cm-re található!
  8. Keressen olyan pontokat, amelyeknek mindkét rendezője egyenlő hosszú! Hol vannak ezek a pontok?
  9. Keressen minden térnegyedben szögfelező síkokra eső pontokat! Mi jellemzi az I. és III. térnegyedben, illetve a II- és IV. térnegyedben lévő ilyen pontok képeit?
  10. Döntse el, hogy igazak vagy hamisak az alábbi állítások:
  • Minden második főegyenes egyúttal első vetítőegyenes.
  • Létezik olyan első vetítőegyenes, amelyik első főegyenes.
  • Létezik olyan profilegyenes, amelyik egyúttal első főegyenes.
  • Minden első vetítősíkban kizárólag első vetítőegyenesek vannak.
  • Minden első fősíkban kizárólag első főegyenesek vannak.
  • Minden profilsík egyúttal vetítősík is.

További segédanyag
  • Papp Ildikó: Műszaki ábrázolás MFK-s hallgatóknak segédlet 1-11 o.
  • De minden más ábrgeom könyv bevezető fejezete jó. 
  • Képsíkok egyesítése, fedőpontok és fedőegyenesek: dinamikus ábrák (1, 2, 3 ábra) (Molnár Adrien munkája, készült a GeoGebrával) (Jelenleg nem működik!!!)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése